W puszystych racuchach zatop soczyste owoce. Pomysł na genialne placuszki na słodko

Dodano:
Racuchy z gruszką Źródło: Shutterstock / Dar1930
Tego pomysłu na racuchy nie powstydziłaby się niejedna restauracja. Aromatyczne gruszki zatopione w puszystych placuszkach mogą być posiłkiem na słodko lub deserem.

Racuchy na drożdżach to klasyk polskiej kuchni. Słodkie, puszyste i sycące – są zawsze dobrym pomysłem. Nasza propozycja to racuchy z gruszką. Plastry owoców są efektownie zatopione w racuchach. Pomysł jest prosty, a efekt zaskakująco pyszny.

Jak zrobić racuchy z gruszką?

Same placki to proste racuchy drożdżowe. Aby je zrobić, zarezerwuj ok. pół godziny na to, aby ciasto wyrosło (zwykle nie potrzeba więcej). Potem można już kłaść porcje na patelnię i smażyć. I tu dochodzi nasza gruszka. Plastry tych owoców posypane cynamonem kładź w ciasto i smaż z obu stron na złoto. Placki podczas smażenia pięknie wyrosną, a gruszka będzie sprawiała wrażenie, jakby była zatopiona w miękkiej poduszce.

Proponujemy, aby do masła na patelnię wrzucić goździki, które dodatkowo podbiją smak gruszkowych racuchów. Można jednak ten dodatek pominąć lub zamienić na kawałek kory cynamonu. Racuchy można też smażyć na oleju, jednak masło doda im charakterystycznego posmaku.

Przepis: Racuchy z gruszkami

Pyszny pomysł na puszyste placki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
306 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gruszki
  • szczypta soli

do smażenia:

  • masło klarowane
  • 2-3 goździki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaDrożdże wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaj żółtka, resztę mleka, mąki i szczyptę soli. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  2. Szykowanie gruszekGruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na plastry. Oprósz je cynamonem.
  3. Smażenie racuchówNa patelnię wrzuć masło i goździki. Kiedy masło się rozgrzeje, wyjmij goździki, kładź porcje ciasta, a na każdą plaster gruszki. Smaż ok. 3 minuty i przewróć na druga stronę, smaż 2-3 minuty.

Jak podawać racuchy z gruszkami?

Gotowe racuchy wystarczy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem i podawać. Można do nich dodać także gęstą, kwaśną śmietanę lub jogurt w stylu greckim. Można je też polać odrobiną płynnego miodu lub syropem klonowym. Może to być też domowy syrop z pędów sosny.

Jeśli racuchy mają być deserem, polecamy serwować je gorące z gałką lodów waniliowych. To pyszny deser, który sprawdzi się o każdej porze roku. Takie racuchy mogą być również efektownym deserem na przyjęcia i specjalne okazje.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...